Centrumnära mitt i naturen

Vi utvecklar Kronan i Luleå. Det är en modern och tät stadsdel mitt i naturen som nu växer fram.
Hållbart och nytänkande

Kronan är en ny, hållbar och centrumnära stadsdel i Luleå – mitt i naturen. Kronan förenar tradition och nytänkande, centrum och friluftsliv, god arkitektur och hållbara lösningar, handel och kultur. Kronan blir en komplett stadsdel med lägenheter, radhus, villor, förskolor, skola, äldreboende, idrottshall och ett eget centrum med butiker och restauranger. Idag bor omkring 1 700 personer på Kronan. När området är fullt utbyggd 2030 är det närmare 7000 Luleåbor som lever och bor här. Stadsutvecklingsprojektet Kronan drivs av Stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun

Tidplan

Våren

Bolite & Magnolia bygger hyresrätter i etapp 2, Parken

Här är vi nu

Kvartal 2

Markanvisning 5 kvarter i Stadsdelscentrum

Vår/sommar

Byggstart Riksbyggen, BD Fastigheter, Lerstenen & SHH

Nära till centrum och natur

Inom en radie av två km från Kronan finns Luleå centrum och flera bostadsområden som erbjuder både närservice och aktiviteter. Runt knuten finns bland annat motionsspår, utegym, skidbackar, naturskyddsområde och en mängd möjligheter till friluftsliv.

Kronan kulturby

I kasernerna som tidigare tillhörde Lv7 finns konstnärer, hantverkare och andra företagare. Konsten är viktig i bostadsområdet Kronan. Gamla konstverk tas till vara och nya beställs enligt områdets konstprogram.

Området
Kronan ligger där luftvärnsregementet Lv7 tidigare fanns och består av ett antal bostadsområden som binds ihop i och med den pågående utvecklingen av Kronandalen, som blir Kronans centrum. Hyres- och bostadsrätter, stadsdelscentrum, parker, vård- och omsorgsboende, skola, förskola, idrottshall länkar samman hela Kronan.

 • Kulturbyn Kronan: arbetsplatsområde med drygt hundra hyresgäster.
 • Östra Kronan och Kronanbacken: småhus och bostadsrätter..
 • Lulsundsberget: bostadsrätter i flerbostadshus.
 • Honnörsbacken: stadsradhus.
 • Kronandalen: hyres- och bostadsrätter, vård- och omsorgsboende samt stadsdelscentrum.

I närheten av Kronan
I anslutning till Kronan finns Ormberget med fin natur och en fritidsanläggning och promenadstråket runt Skurholmsfjärden. Några minuter bort finns barnvänliga Lulsundsbadet med badbrygga och sandstrand. Öster om Kronan ligger Skurholmen med skolor, hälsocentral och folktandvård och ytterligare en bit bort är Örnäsets centrum med Coop Forum. Till Luleås centrumkärna med shopping och nöjen tar det bara några minuter med cykel eller buss.

Ormberget
Ormberget erbjuder längdskidåkning, utförsåkning, skidskytte, löpning, promenader och övrigt friluftsliv. Skidbacken passar särskilt bra för barn och nybörjare. Här finns big-jump och rails, en lång pulkbacke och grillplatser. Elitspåret är en utmaning för både löpare och skidåkare, och tack vare konstsnöspår startar skidsäsongen extra tidigt.

Skurholmen
På Skurholmen finns en låg- och mellanstadieskola, fyra förskolor, café, restaurang, vård- och omsorgsboende samt hälsocentral och folktandvård. Och strax bortanför området finns Örnäsets centrum med Coop Forum och ett antal mindre butiker.

Lulsundet
Vid Lulsundets bostadsområde finns Lulsundsbadet med badbrygga och liten sandstrand samt kajakklubbens område. 

Centrum
Luleå centrum finns på cykelavstånd eller bara några minuter bort med buss. Här hittar du stora butikskedjor, små butiker, gym, mysiga ställen för mat, fika och dryck, Kulturens hus, Norrbottensteatern, Kulturcentrum Ebeneser och Norrbottens museum. I centrum finns även förskolor, skolor och en gymnasieby med de flesta inriktningar.

Skurholmsfjärden
Runt Skurholmsfjärden löper Hälsans stig, en populär slinga för promenerande, joggande eller cyklande Luleåbor. På området runt fjärden finns rekreations- och lekplatser.

 • Korta fakta om Luleå:
 • Luleå har 77 800 invånare.
 • Luleå tekniska universitet har 16 000 studenter.
 • Luleå har fyra elitlag – Luleå Hockey, Luleå Hockey/MSSK, Luleå Basket och BC Luleå.
 • Luleå är Norrbottens residensstad
 • Kulturlivet är rikt med flera stora och små scener

Luleå är en stark teknikstad som kan allt från att koka stål och laserskära till att skapa avancerade high-techprodukter och tjänster. Det är också en stad full av innovativa och kunskapsintensiva företag. Kultur blomstrar på små och stora scener. Pridefestivalen Luleå Hamnfestival och Musikens Makt är årligen återkommande. Luleå är en sjöstad med en vacker och varierande skärgård, den tredje båttätaste i landet.